About

Saskia Frijns (1993) rondde haar bacheloropleiding viool af aan het Conservatorium van Maastricht en haar masteropleiding bij Elisabeth Perry aan het Utrechts Conservatorium. Ook kreeg ze lessen van onder meer Maarten Veeze, Lei Wang, Eszter Haffner, Barbara Doll en Sarah Kapustin.

Saskia speelde al in onder andere het Metropole Orkest, Het Gelders Orkest, het Orkest van het Oosten, Kamerata Zuid, Noordpool Orkest, Sinfonia Rotterdam en het Nationaal Jeugdorkest (ook als aanvoerder tweede violen en co-aanvoerder).

Als (orkest)musicus werkte Saskia met vele verschillende musici – van  Janine Jansen, Krzysztof Penderecki, Xian Zhang en Antony Hermus tot Vince Mendoza, funkgitarist Cory Wong, zangeres Sharon Kovacs en trance-vocaliste Susana. Ze werkte mee aan nationale en internationale radio-, cd- en tv-opnames en speelde op festivals als Tomorrowland en Jazz Middelheim.

Sinds 2017 heeft zij een vast kamermuziekensemble, het Florestan Ensemble: een internationaal pianokwintet waarmee ze regelmatig concerten geeft. Ook vormt ze samen met altviolist Bart Folkers het viool-altvioolensemble Duo Stellina, en speelt ze regelmatig samen met zus en pianiste Anne Frijns

Naast haar werk als uitvoerend musicus is Saskia ook actief als viooldocente. Ze heeft een eigen lespraktijk op in het Centrum van Utrecht: Het Vioolhuis. Sinds 2022 geeft Saskia ook vioollessen aan De Utrechtse Muziekschool (DUMS).

In 2021 rondde Saskia de Master Applied Musicology af aan de Universiteit Utrecht, en sinds 2020 is ze ook werkzaam achter de schermen. Zo werkte ze als producent bij het Grachtenfestival Amsterdam en is ze betrokken bij kamerorkest Heritage Sinfonietta als artistiek en zakelijk medewerker. In 2022 werkt Saskia als producent voor Jong Metropole.

Vanaf september 2021 is Saskia lid van de Commissie Bosch’ Cultuursysteem. 

Opleiding

2016 – Bachelor of Music, Conservatorium Maastricht

2018 – Master of Music, HKU Utrechts Conservatorium 

2018-2021 – Master Applied Musicology, Utrecht University 
+ minor Kunst, Cultuur en Maatschappij

Werkervaring

2016-heden – Freelance violiste bij professionele orkesten en ensembles

2016-2018 – Viooldocente bij Muziekschool Kumulus, Maastricht

2018-heden – Eigen vioollespraktijk Het Vioolhuis in Utrecht 

2020-heden – Producent bij Grachtenfestival Amsterdam en NJO/Jong Metropole

2020-heden – Artistiek en zakelijk medewerker bij kamerorkest Heritage Sinfonietta, Roermond 

2021-2024 – Adviseur cultuursubsidies bij Commissie Bosch’ Cultuursysteem

2022 – Viooldocent bij De Utrechtse Muziekschool (DUMS)